Senioren Computer Soos Zevenaar

De Hooge Bongert 3
6903 DA Zevenaar
0316 - 52 69 94
foto kop

Welkom op de website van de Senioren Computer Soos Zevenaar

Photo Gallery
Photo Gallery

 

Het doel van de Senioren Computer Soos Zevenaar is senioren helpen met hun digitale vaardigheden in een laagdrempelige omgeving, die uitnodigt tot intermenselijke contacten. Dit kan op maandag- en dinsdagmiddag van 13:30 tot 16:00 uur. Om 14:00 en 15:15 serveren we een kopje koffie of thee. U kunt gewoon binnenlopen zonder afspraak. Er zijn tenminste 3 vrijwilligers iedere middag beschikbaar om u te helpen. Maar wilt u zeker zijn dat er voor u een vrijwilliger beschikbaar is, dan is het raadzaam om een afspraak te maken

U kunt een afspraak maken door hier te klikken

De computersoos biedt hulp bij al uw vragen over digitale vaardigheden; op computers, tablets en smartphones, ongeacht het merk. Maar ook op hardware gebied staan we ons mannetje, het vervangen van een batterij in een smartphone hebben we al meerdere keren, tot tevredenheid gedaan.
 
Hulp aan huis
Er zijn problemen die alleen thuis op te lossen zijn, zoals problemen met toegang tot het internet of met een printer. In die gevallen kan er een afspraak gemaakt worden om een vrijwilliger bij u thuis te laten komen om dat probleem op te lossen. Voor deze service wordt 5 euro per 30 min gevraagd. Alle vrijwilligers die u thuis bezoeken zijn in het bezit van een VOG verklaring.
 
Voor advies over de aanschaf van apparatuur kunt u ook bij ons terecht. Wij kunnen u objectief advies geven over laptops, tablets; hun voor- en nadelen. Voor het inrichten van nieuwe apparatuur en het overzetten van de bestanden van de oude apparatuur kunt u ook bij de computersoos terecht. Voordelige aanschaf en installatie van microsoft office ( Word, Excel, Powerpoint ) is een service die we ook verrichten.
 
De vergoeding voor deze diensten is nog steeds slechts 2 euro per middag.

Als u vragen heeft voor de computersoos kunt u die ook via email stellen aan info@sooszevenaar.nl Wij doen dan onze best deze te beantwoorden.

Bij uw bezoek krijgt u een eigen persoonlijke begeleider, die u helpt met uw vragen. Er is geen vast programma en er zijn ook geen echte lessen. De computersoos werkt volgens het principe u vraagt, wij draaien.

De computersoos beschikt zelf over verschillende computers (Windows, Mac, Desktop, Laptop en Tablets), tevens is er een draadloze internetverbinding beschikbaar voor mensen die hun eigen laptop of tablet meenemen. 

Sinds de start in 2000 heeft de computersoos ruim 2100 senioren op weg geholpen met de computer.

Op deze website kunt u zien wat de activiteiten zijn van de computersoos. Ook vindt u hier informatie om het op de soos geleerde thuis nog eens rustig na te kunnen lezen en in uw eigen omgeving te oefenen. Of dat nu een eerste kennismaking met de computer betrof of het oplossen van een specifiek probleem, de computersoos is er voor beide.

Klik hier voor een filmpje over de computersoos.

Verder zijn koppelingen te vinden naar andere nuttige websites. Snuffel rustig rond, u vindt vast wel iets van uw gading.

Mocht u eens langs willen komen, graag. Het enige dat u nodig heeft is belangstelling en ..... de durf om de eerste keer over de drempel te stappen. Drempelvrees is echter beslist niet nodig, want u wordt opgevangen door vrijwilligers die doorgaans zelf op latere leeftijd met "computeren" zijn begonnen.

Openingstijden

Voor slechts 2.00 euro:
computerles en een
kop koffie en/of thee
Maandag13:30 - 16:00
Dinsdag13:30 - 16:00
Aanmelden kan via info@sooszevenaar.nl

Klik hier om in-\uit te loggen.


Naast een openbaar deel kent deze website ook een deel dat na inloggen beschikbaar komt met informatie voor de vrijwilligers.

Informatie over de soos

Vanzelfsprekend is de Soos bedoeld om mensen op weg te helpen in de "Wondere wereld van Computers", de mogelijkheden/instellingen van de computer zelf of in te gaan op specifieke programma's als Outlook Express, Word, Excel enz.

Mogelijkheden zoals het schrijven van teksten, berichten te versturen, het bewerken van foto's en video's of internetbankieren, of middelen als digitale fotocamera's, scanners, chatten (d.m.v. audio en/of video), printers enz.

Maar het meest belangrijke is dat u een persoonlijke vrijwilliger krijgt, die u een op een helpt met uw vragen en wensen. Zo wordt een middag in de soos een zeer welbestede en heeft u optimaal effect van de bestede tijd.

Voor deelname aan de computersoos is het bezit van een computer thuis niet eens nodig. Alhoewel er steeds meer mensen komen die hun eigen laptop of tablet meenemen.

Ook hoeft er geen studiemateriaal te worden aangeschaft. 

Een middag op de soos

Een middag op de computersoos begint om 13:30 en duurt tot 16:00 uur. U heeft recht op 1 uur met een persoonlijke vrijwilliger en een kopje koffie of thee. Er zijn geen vaste tijden u kunt binnenlopen op het moment dat het u het beste uitkomt.

Om 14:00 en 15:15 serveren we een kopje koffie of thee voor onze bezoekers. U heeft recht op 1 consumptie met middag.

Per middag zijn er minimaal 3 vrijwilligers aanwezig om u van dienst te zijn. Ook met meer ingewikkelde vragen kunt u terecht bij de vrijwilligers van de computersoos. Zij hebben verschillende expertise.

Er is kennis over diverse operating systemen (ook over de Mac), de verschillende versies van Office, natuurlijk over mail en internet gebruik, maar ook over foto- en filmbewerking, het overzetten van VHS-banden naar digitale media, het downloaden van films en muziek. Kortom u kunt met vrijwel iedere vraag over computers terecht bij de computersoos.

 

Hulp aan huis

Er zijn problemen die alleen thuis op te lossen zijn, zoals:

  • toegang tot internet
  • problemen met een printer
  • .....

In die gevallen kan er op de soos een afspraak gemaakt worden om een vrijwilliger bij u thuis te laten komen. Die vrijwilliger neemt dan met u kontakt op om hier over een afspraak te maken.

 

Dit zijn wel uitzonderingen. Verreweg de meeste problemen kunnen op de soos op gelost worden.

Contactinformatie

De computersoos is te bereiken via:info@sooszevenaar.nl

Adres:Dienstencentrum: De Hooge Bongert
Hooge Bongert 3 (achter de oude bibliotheek tegenwoordig zorgcentrum)
6903 DA Zevenaar
Telefoon: 0316 - 52 69 94
Fax: 0316 - 334001
 

Voor slechts 2 euro computerles en een kop koffie

Maandag 13:30 -16:00
Dinsdag 13:30 -16:00
   

Ons mailadres is info@sooszevenaar.nl

Openingstijden Dienstencentrum:

Maandag t/m Vrijdag:
08:30 - 12:00 uur

13:30 - 17:00 uur

Zaterdag
-
13:30 - 16:00 uur

 

Voordelen Computer Soos

Even de voordelen op een rijtje:

  • U hoeft niet over een computer te beschikken.
    Maar men mag zijn eigen laptop/tablet meenemen.
  • Uw opleidingsniveau is niet belangrijk.
    Iedereen die wil, kan deelnemen. Stap voor stap, in uw eigen tempo.
  • Geen aanschaf van studieboeken nodig.
    Er is geen vast lesprogramma, u bepaalt wat er gebeurt.
  • U wordt geholpen door een persoonlijke vrijwilliger.
    Iedereen krijgt een op een begeleiding.

Remedie tegen stille uurtjes

Een computer ? Een goede remedie tegen stille uurtjes.

Het schrikbeeld voor ouderen is eenzaamheid. Met de vele mogelijkheden van een computer kunt u menig eenzaam uurtje compenseren. U kunt spelletjes spelen zoals kaarten, schaken, voetbal, tennis etc.

U kunt de wereld verkennen via internet. U kunt chatten met uw kleinkinderen, spelen (bv. bridgen of schaken) met anderen via het internet.

Ook kunt u een zelfgemaakte wenskaart via een e-mail versturen. Op de computersoos kunt u het allemaal uitproberen, maar breng dan wel het e-mailadres mee.

Kortom u gaat tijd tekort komen !

Doelstelling Computer Soos

De doelstelling van de Computersoos.

Senioren, ongeacht kennisniveau of leeftijd, vertrouwd maken met de computer, de middelen en mogelijkheden.
Dit, tegen minimale kosten, zonder enige verplichting (tot aanschaf van een eigen computer of lesmateriaal).

Route

De computersoos kunt u vinden in De Hooge Bongert

Kaart: De Hooge Bongert
De Hooge Bongert 3, 6903 DA Zevenaar Telefoon: 0316 - 52 69 94 Fax: 0316 - 334001

 kaart weergeven

 

MS Office gratis gebruiken

Microsoft stelt de Office suite gratis ter beschikking voor iedereen die een Microsoft Account heeft.

Dit is de webversie van de office programma's Word, Excel en Powerpoint.

Microsoft Office heeft ook speciale web-apps. Door op Office.com in te loggen met je Office 365 of (gratis) Microsoft-account, krijg je toegang tot webversies van Word, Excel, PowerPoint en andere Office-apps. Je kunt document uit je OneDrive hier openen, bewerken en delen met anderen. De functies voor het bewerken van documenten zijn echter wel beperkt, ten opzichte van de desktop-applicaties.

Net als de Office-apps op de iPhone, kun je Office.com kosteloos gebruiken als je een (gratis) Microsoft-account hebt. De documenten die je bewerkt worden opgeslagen in OneDrive.

Op dit youtube filmpje kan je zien hoe dat moet.

https://www.youtube.com/watch?v=DuQyKM7_V-Y&t=33s

Je gaat naar https://www.office.com/ en kiest voor aanmelden niet voor kopen.

Je moet aanmelden met een geldig microsoft account. Beschik je daar niet over dan kan je er een gratis aanmaken.

Na het aanmelden kom je op een webpagina met twee knoppen. Die moet je niet gebruiken, links staan alle Office producten, die je gewoon kan gebruiken.

Je resultaat wordt in de cloud opgeslagen maar je kan je resultaat ook exoporteren naar je lokale schijf.

 

Mailen naar de printer van de soos

de printer van de soos is bereikbaar via de mail

ronald.langerhorst@hpeprint.com

alles wat je mailt wordt afgedrukt

Beveilig uw computer

In het ‘Veilig internet’ dossier op https://www.vpngids.nl/veilig-internet/ vinden senioren actuele tips en informatie over hoe ze een computer en internetverbinding kunnen beveiligen. Omdat we tegenwoordig vrijwel alles via internet doen, is de beveiliging ervan een terugkerend en steeds belangrijker wordend item. Dankzij de toepasbare informatie en tips blijft de veiligheid online gewaarborgd.

Mail op de soos

De computersoos gebruikt de provider van Caleidoz, als dat niet uw provider is kunt u op de soos wel emails ontvangen echter versturen gaat dan niet.

Om toch mails te kunnen versturen op de soos moet u gebruik maken van de webmail van uw provider.

Digid leren gebruiken en aanmaken

Digid wordt gebruikt om in te loggen op veel sites.

Leren om je Digid te gebruiken of aan te maken, kan via deze link.

Wil je graag hulp bij het aanmaken van een Digid of om deze te gebruiken dan kan je voor individuele begeleiding terecht op een middag van de computersoos.

Printen vanuit Iphone of Ipad

Kan je ook printen vanaf een Ipad? Is een veel gehoorde vraag, waar niet direct Ja of Nee op te antwoorden is.

Een artikel uit computeridee lost dit probleem op.

Klik hier om dat artikel te downloaden.

Apple's Icloud op een windows PC

Icloud is een heerlijk hulpmiddel om bestanden uit te wisselen tussen apple devices zoals; ipads, iphones, macbooks en imacs. Maar wat als je nu naast een ipad een windows PC hebt.

Om icloud ook op een windows PC te kunnen gebruiken moet er een speciaal programma

gedownload worden. Ga hiervoor naar bit.ly/iclwindows en installeer het gedownloade programma.

Na installatie kan ingelogd worden met je apple Id en bijbehorende wachtwoord.

De iclouddrive zal nu verschijnen in de file explorer.

Icloud is ook beschikbaar in een internet browser www.icloud.com.

Office documenten lezen zonder Office

Wanneer u niet de beschikking heeft over MS-Office en toch een word, powerpoint of excel document wilt lezen, download dan de viewers. Deze zijn geschikt ook voor de nieuwste versies van Office

word th3.cc/d6710c

powerpoint th3.cc/of83d5

excel th3.cc/caeef

Gmail in Outlook, Outlook Express of Windows Mail

Gmail is normaal gesproken benaderbaar vanuit de browser overal ter wereld en heb je hiervoor geen apart e-mail programma nodig als Outlook Express, Windows Mail of Office Outlook. Gmail biedt echter wel de ondersteuning voor deze programma's waardoor, mocht je het handig vinden je de bovenstaande e-mail programma's wel kunt gebruiken en zodoende alle mail kunt binnenhalen op je PC, volg hiervoor stappen in dit document.


Office 2007 2010 voor 2003 gebruikers

Bent u gewent aan Office 2000 of 2003 en heeft u nu te maken met Office 2007 en kunt u daar de weg niet in vinden dan vindt u hier hulpprogramma's die u kunnen helpen met het gebruik van Word, Excel en Powerpoint.

Kies voor uitvoeren als u het programma wil zien of voor opslaan als u het programma zelf wilt hebben. Het zijn officiele Microsoft producten.

Word 2007 voor 2003 gebruikers

Excel 2007 voor 2003 gebruikers

Powerpoint 2007 voor 2003 gebruikers

 

Office 2007 / 2010 docx openen in 2003

De documenten aangemaakt met Office 2007 / 2010 zijn niet zonder meer te openen met andere Office programma's. Hiervoor is een compatibiliteitspakket nodig.
Dat is hier te vinden:

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=nl&FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466

Met dit pakket kunt u bv in word 2003 toch een word 2007 document openen.

Laptop of tablet?

Indien u denkt aan de aanschaf van een nieuwe computer dan komt tegenwoordig al gauw de vraag wat zou ik beter kunnen kopen een laptop of een tablet?

Wel daar is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat dit nogal afhankelijk is van wat u wilt met de computer. 

Maar de computersoos beschikt over diverse modellen en merken en heeft vrijwilligers die uit ervaring kunnen spreken, daarom is de computersoos een goede plek om u over deze vraag te laten adviseren.

Gratis cursussen

op deze site worden gratis nederlandstalige cursussen aangeboden voor: Windows, Office, Internet etc

www.gratiscursus.be

Een echte aanrader!!!!

Word wetenswaardigheden

Open Office
Open Office is hét internationale kantoorpakket voor de voornaamste operating systemen, dat gratis ter beschikking wordt gesteld.

Een prima alternatief voor MS-Office.

Open Office is een gratis alternatief voor MS-Office. Open Office is verkrijgbaar in een nederlandse versie voor Windows. Open Office is volledig compatibel met MS-Office, alle documenten die gemaakt zijn met MS-Office kunnen bewerkt worden met Open Office en omgekeerd.

Open Office bestaat uit de volgende onderdelen: 
  • Writer (tekstverwerking en HTML editor).
  • Calc (werkblad, ofwel spreadsheet).
  • Draw (tekenmodule voor vectorgrafiek).
  • Impress (presentatie).
  • Formule-editor.
  • Database-toegang (hiervoor moet een aparte database driver worden geïnstalleerd)
Open Office is te downloaden via de volgende link:

http://nl.openoffice.org/


Speciale tekens

Om speciale tekens zoals ë te typen is het handig om de numerieke waarde van het teken te weten.

Speciale tekens

Om speciale tekens zoals ë te typen is het handig om de numerieke waarde van het teken te weten. Het speciale teken wordt gemaakt door de Alt toets ingedrukt te houden terwijl de gewenste numerieke waarde wordt ingetoetst. In onderstaande tabel staan de meest gebruikte speciale tekens in alfabetische volgorde.
 

Ä Å â ä à å á ç É é
142 143 131 132 133 134 160 135 144 130


 

ê ë è ï  î ì í Ö ô ö
136 137 138 139 140 141 161 153 147 148


 

ò ó Ü ü û ù ú ÿ
149 162 154 129 150 151 163 152



Dit werkt in de meeste programma’s: ALT + de aangegeven waarde.

 

 

Gratis Software

Een Nederlandse site met allerlei gratis software, inclusief een beoordeling van de aangeboden programma's. 

www.gratissoftware.nl

Op een website als gratissoftwaresite.nl zijn veel programma’s in diverse categorieën te vinden. Die programma’s zijn, via een link, te downloaden maar het is dan wel opletten dat je geen rommel meekrijgt. Overigens wordt hiervoor in de beschrijving op de website veelal gewaarschuwd. Er is echter een site waarop je door eenvoudig een programma aan te klikken en op de aangegeven wijze de “Get Installer” aan te klikken, zonder ongewenste rommel het aangegeven programma geinstalleerd krijgt. Volg de link als je e.e.a. eens wil bekijken :
 
 
Een verdere beschrijving op ComputerTotaal vind je via de volgende link :
 

Computer ondersteuning via Seniorweb

Wilt u thuis computerondersteuning dan kunt u terecht bij Seniorweb. U dient lid te worden van Seniorweb en kunt dan gebruik maken van de persoonlijke computerhulp. Dit kan via telefoon, mail of door inloggen op hun website. Lid worden van Seniorweb kost slechts € 29,-

Klik hier voor de link naar Seniorweb.

Schoone PC

Hulp bij computerproblemen:
Handleiding voor het installeren en optimaliseren van een windows computer

www.schoonepc.nl

Zelf een draadloos netwerk installeren

In dit artikel leest u wat u voor een draadloos wifi-netwerk nodig hebt en hoe u een dergelijk netwerk zelf installeert.

Beveiligen draadloze netwerken (WiFi)

Klik hier als je meer wilt weten over het beveiligen van draadloze netwerken.

Weblinks voor senioren

seniorweb
SeniorWeb wil iedereen die niet met de computer is grootgebracht de mogelijkheden van de computer en internet zelf laten ervaren. Uitgangspunt is dat dit voor én door ouderen gebeurt.
Startpagina voor senioren
Allerlei links naar websites voor senioren
Senior Vakantie Plan dé specialist in ouderenreizen
Deze stichting stelt zich ten doel deze vakantiereizen zó voor te bereiden dat u met leeftijdgenoten van een onbekommerde vakantie kunt genieten.
KBO
De Unie KBO is met 275.000 leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland.
ANBO, afdeling Zevenaar
In Zevenaar organiseert de ANBO verder informatie- en ontspanningsbijeenkomsten, als regel de 2e dinsdag van de maand om 10 uur in het dienstencentrum De Hooge Bongert te Zevenaar. De leden ontvangen maandelijks een nieuwsbrief en de ANBO Vizier, de landelijke periodiek. 
50 plusnet
Onderling contact zoeken door 50 plussers

 

Laptop krijgt geen verbinding met netwerk

Als een laptop geen verbinding blijkt te maken met het netwerk van de computersoos dan kan het volgende een oplossing bieden.

cmd

ipconfig /renew

 

hierdoor wordt het ipadres vernieuwd

Naast dit openbare deel kent de website ook een deel dat speciaal bedoeld is voor de vrijwilligers. Dat deel komt beschikbaar nadat de vrijwilliger is ingelogd.

Klik hier om in- en uit te loggen.